Duchové historie English

Blog #1

O inspiraci

Jak to celé začalo?

Mám rád Plzeň. Baví mě svou historií, vyhovuje mi určitá zdejší rozvaha a to, jak se věci dějou pomalu. Snad s výjimkou demonstrací po měnové reformě (1953) se tu všechno odehrává tak nějak poklidně. K husitskému rabování jsme se nepřidali, Sametová revoluce tady taky spíš prošla než proběhla a i to osvobození v roce 1945 bylo vcelku kultivované, ve srovnání s dramaty, která jinam přivezla Rudá armáda. Už pár let jsem hledal, jakou poctu bych Plzni mohl složit, ale krom pár fotografií to pořád nebylo „to ono“. Znáte ten pocit, když přijde inspirace a s ní jasné „ano“, pocit, že tudy ta cesta vede.. Tak to pořád chybělo.

Projekt GHOSTS OF HISTORY Nizozemské historičky Jo Hedwig Teeuwisse na mě mrkl ve zprávách na Internetu. Tehdy mě překvapilo nejvíc to, že se taková krásně jednoduchá věc neobjevila mnohem dřív. Navíc taková série obrázků by přece mohla vzniknout na dalších místech, všude, kde má co říct! A tady se to spojilo, Plzeň, kousek historie, válka. Silná témata v dobách, kdy už i u nás někteří pánové chodí na plastické operace, dobrovolně nosí růžová trička, což dřív vlastně ukazovalo jen to, že si dotyčný pere sám a právě prošel lekcí, že červené věci má prát odděleně od bílých. Taky tou dobou byla naše média plná čerstvých informací o tom, že naše vojenské obranné zpravodajství z nedostatku jiných podnětů a pod velením jakési úřednice šmíruje milence... Z toho si také můžete dovodit, kdy jsem s tím projektem začal. Prostě inspirace!

A tak se stalo, že já, nevoják a odpůrce současného trendu upravovaných, a pozměňovaných fotografií, chystám první velkou veřejnou výstavu z digitálních montáží vojenských fotek. No řekněte, není ten život vtipnej?

PK, únor 2015

Následující článek >>

              

Vaše komentáře

Aktuální informace naleznete na naší facebook stránce.

Tento web používá ke zlepšení soubory cookies.